Skift af sølvfyldning

Ofte skiftes sølvamalgam til plast på grund af revner (infraktioner) i tænderne. Mange har i skoletiden fået lavet sølvamalgam-fyldninger i tænderne. Sølvamalgam bruger man ikke længere som fyldningsmateriale i tænderne, for ud over at det ikke er et kosmetisk pænt materiale, så har det også nogle uheldige senfølger.

Senfølger

  • Sølvamalgam klæber ikke til tandsubstansen. Derfor laver man dybe underskæringer i tænderne for at få materialet til at ligge stabilt. Det medfører med tiden, at tandsubstansen slår revner, og man risikerer, at tanden flækker. Hvis tanden flækker, kan det blive nødvendigt at sætte en krone på tanden. Er man meget uheldig, kan tanden måske ikke bevares, men må trækkes ud.
  • Sølvamalgam korroderer med tiden, og det medfører en mørk misfarvning af tandsubstansen. Den misfarvning er som en tatovering og kan ikke fjernes igen.
  • Sølvamalgam udvider sig med tiden pga. væskeoptag. Det betyder, at hvis der er begyndende revner i tanden, så forværres situationen gradvist, så længe dette materiale er i tanden.

Hvorfor skifte til plast?

Det er ofte en god ide at skifte gamle sølvamalgam-fyldninger ud og erstatte dem med pæne usynlige plastfyldninger. Plasten klæber til tandsubstansen, så derfor er underskæringer ikke nødvendige. Fyldningerne udvider sig heller ikke over tid, og derfor forværres begyndende sprækker ikke.

Hvad kan du gøre?

Bed din tandlæge eller tandplejer om at se på dine sølvamalgam-fyldninger for at afgøre, om de er begyndt at lave sprækker og derfor trænger til at blive skiftet.

Symptomer

Hvis du oplever en kort smerte, når du tygger på tænder med sølvamalgam-fyldninger, skal du straks få fyldningen skiftet ud med en plastfyldning. Sprækken er så dyb nu, at tanden vil knække, og det er kun et spørgsmål om tid.

Følgeskader, hvis du ikke reagerer i tide

For at undgå for store skader, er det en god idé at skifte til plast i tide. Tager nerven skade, kan det blive nødvendigt at foretage en rodbehandling. Eller også er sprækkerne så dybe og så mange, at en krone er nødvendig.

Spørgsmål?

Har du spørgsmål til udskiftning af sølvamalgam-fyldninger, er du altid velkommen til at kontakte os