Tandblegning

Om tandblegning og misfarvede tænder

Hvis du ikke er tilfreds med farven på dine tænder, kan du tale med tandplejeren eller tandlægen, om dine tænder kan bleges. Misfarvningen af tænderne kan sidde i enten emaljen eller dentinen under emaljen. Hvis misfarvningen sidder i emaljen, kan man foretage en såkaldt hjemmeblegning, hvorimod en dentinmisfarvning skal behandles med en intern blegning eller evt. krone-behandling.

Få hvide tænder – blegning af tænder

Tænderne bliver langsomt mørkere i takt med alderen. Der sker bl.a. naturlige ændringer i tykkelsen af tandbenet (dentinen), som resulterer i, at tænderne bliver mørkere. Sker der misfarvninger som følge af forkert kost og livsstil, er der tale om eksterne misfarvninger – og disse misfarvninger kan tandblegemidler fjerne.

Dine muligheder for tandblegning og behandlingsforløbet

Hjemmeblegning – sådan er forløbet

  1. Vi tager et digitalt aftryk af din overkæbe og din underkæbe og fremstiller to blegeskinner til dig i tynd plastik, som passer præcis til dine tænder Herudover tager vi et før-og-efter-foto af dine tænder.
  2. Vi instruerer dig i at sætte skinnerne i munden og viser, hvor meget blegegel, du skal lægge i skinnen. Du kan vælge at sove med dem om natten eller blot bruge dem ca. 3-4 timer dagligt.
  3. Efter en uge kommer du til kontrol på klinikken, og vi beslutter, om resultatet er tilfredsstillende, eller om du skal blege yderligere.

Godt at vide om tandblegning

Du skal være opmærksom på, at tandkødet kan være lettere sensitivt og irriteret i de dage, der bleges. Men det forsvinder igen efter endt blegning. Du kan også få en øget følsomhed i dine tænder under behandlingen, hvilket også forsvinder efter endt behandling.

Intern tandblegning – sådan er forløbet

Intern blegning bruges, hvis en tand er blevet mørk efter en rodbehandling.

Det kræver 2-3 besøg på klinikken. Denne behandling skal aftales med og planlægges af tandlægen, da du skal informeres om fordele og ulemper.

  1. Vi ilægger en speciel blegegel inde i tanden, og ca. en gang om ugen kontrollerer vi, hvordan resultatet er blevet.
  2. Forløbet afsluttes med en plastfyldning.

Hvor længe holder en tandblegning?

Generelt siger man, at en blegning holder ml. 2-4 år. Men det afhænger meget af, hvordan du passer dine tænder. Hvis du er storryger eller indtager meget farvede drikke som fx rødvin, holder det kortere tid. Man kan genblege efter nogle år med de samme skinner. Du kan købe ny blegegel hos os. Hvis du ikke har opbrugt din blegegel fra første gang, og du ønsker at gemme det, skal det ligge i køleskab.

Hvad må man spise efter en tandblegning?

Hvad du må spise i timerne og dagene efter en tandblegning afhænger bl.a. af, om du har fået lavet en intern tandblegning, eller om du er i gang med at blege tænderne hjemmefra. Har du fået lavet en intern tandblegning her på klinikken, er der ingen restriktioner.

Hvis du er i gang med en hjemmeblegning (ekstern blegning), skal du undgå fødevare med kraftige farvestoffer i de første 48 timer efter behandlingen. Det kan være fødevare som rødbeder og solbær samt rødvin, kaffe, te, juice, sodavnd og andre syreholdige drikkevare. Vi anbefaler, at du i stedet holder dig til mere neutrale fødevarer som kylling, pasta. Ris, kartofler, mælk eller lignende.

Bivirkninger ved tandblegning

De hyppigste bivirkninger, i forbindelse med tandblegninger, er mindre isninger i tænderne samt ømhed i tandkødet. Men det er helt naturligt og vil gå over af sig selv.

Vi tager altid en individuel vurdering fra patient til patient, om en tandblegning er den mest hensigtsmæssige løsning for patientens tænder.

Er tænderne generelt i dårlig stand og misfarvede, kan en anden løsning, som nye tandkroner, evt. komme på tale.

Vigtigt!

Vi har både før- og efter-farven journaliseret, så du kan altid spørge os, om det vil være en god idé at blege igen.

Priser

En blegning forudsætter, at tænderne ikke fejler noget og er rene, så en undersøgelse og tandrensning vil altid ligge forud for en blegning. Hvis der fx er utætte fyldninger, vil man blive mere følsom, og derfor skal man undersøges først.

Hjemmeblegning

Prisen for en hjemmeblegning er 3.150 kr.

Intern blegning

Prisen for en intern blegning varierer og fastsættes derfor ikke uden en undersøgelse af tænderne.

Spørgsmål?

Har du spørgsmål til tandblegning, er du altid velkommen til at kontakte os