Parodontose (paradentose)

Hvad er parodontose/paradentose?

Parodontose – som også kaldes for paradentose samt parodontitis – skyldes bakteriebelægninger på tænderne. Parodontosen starter med tandkødsbetændelse, som så breder sig til knoglen, tænderne sidder fast i.

Parodontose giver sjældent symptomer, før problemet er alvorligt. De første symptomer er blødning fra tandkødet, og i mere alvorlige tilfælde bliver tænderne løse eller flytter sig.

Ny forskning om parodontose (paradentose)

Nyeste forskning viser, at ubehandlet parodontose udgør en risiko for at udvikle hjerte-karsygdomme og diabetes. En allerede eksisterende diabetes er vanskeligere at behandle, hvis patienten samtidig har en ubehandlet parodontose. Derfor er det meget vigtigt, at man regelmæssigt får tjekket sit tandkød hos tandplejeren eller tandlægen.

Hvordan behandler man parodontose? (paradentose)

Grundig mundhygiejne er vigtig, men det er også vigtigt med jævne mellemrum at få kontrolleret tandkødslommerne og få fjernet bakteriebelægninger og tandsten hos tandplejeren.

Paradentosebehandlinger

Der findes forskellige former for paradentosebehandling afhængig af, hvor alvorligt problemet er.

  • Grundig instruktion i god mundhygiejne.
  • Dybderensning af tandkødslommerne.
  • Det kan være nødvendigt at supplere med medicin eller parodontose-operation.
  • Rygestop, da rygning kan forværre selv en mild grad af parodontose.

Vigtigt!

Det allervigtigste ved parodontoseproblemer er et tæt samarbejde mellem dig og din tandlæge eller tandplejer, og at der bliver lavet en plan for behandlingen.

Spørgsmål?

Har du spørgsmål til behandling af parodontose, er du altid velkommen til at kontakte os.