Rodbehandling

HVAD ER EN RODBEHANDLING?

En rodbehandling behandler betændelse i en tands nerve eller i vævet rundt om tandens rod. Rodbetændelse kan opstå, hvis bakterier trænger ind i tandens nerve. Det er typisk på grund af et dybt cariesangreb, efter et slag på tanden eller ved revner i tanden. Rodbetændelse kan også ses, efter en tand er blevet rodbehandlet, eller man har fået en krone.

 

HVAD ER SYMPTOMERNE PÅ EN RODBETÆNDELSE?

Rodbetændelse er en lumsk sygdom, da man skønner, at op til 50% af alle danskere går rundt med en uopdaget rodbetændelse. Mange får ingen eller kun få symptomer, men pludselig kan den blusse op og give voldsomme smerter og kræve omgående behandling for ikke at blive livstruende.

 

SYMPTOMER

 • Du får tandpine eller har en tand, som føles øm, når du tygger på den.
 • Tanden føles for høj.
 • Smerter ved kulde eller varme.
 • Spontane pludselige smerter.
 • Vågner om natten med smerter fra tanden.

 

SÅDAN FOREBYGGER DU RODBETÆNDELSE

 • Generelt ved at gå regelmæssigt til tandlæge, så du undgår dybe huller (caries).
 • Begyndende sprækker i tænderne behandles i tide, før der opstår nervebetændelse

 

BEHANDLINGSFORLØBET TRIN FOR TRIN

 1. Behandlingen starter altid med et røntgenbillede samt andre diagnostiske undersøgelser for at påvise, om du har rodbetændelse.
 2. Efter bedøvelse fjernes nerven, og den tomme rodkanal renses for bakterier. Der lægges nu et desinficerende materiale (kalk) i rodkanalerne, som lukkes midlertidigt.
 3. Efter ca. en uge fjernes dette desinficerende materiale, og herefter fyldes den med en tæt rodfyldning, så bakterier ikke kan komme ind. Behandlingen foregår i lokalbedøvelse.
 4. Smerter behandles effektivt med en cocktail af Ibuprofen og Panodil, som udleveres på klinikken.

Rodbehandlingen svækker desværre tanden, og derfor er det som hovedregel nødvendigt at lave en krone for at beskytte tanden mod at knække på sigt.


HVOR LANG TID TAGER EN RODBEHANDLING?

Rodbehandlinger tager længere tid end f.eks. rutinefyldninger. Behandlingen er mere krævende, fordi hele tandens nerve bl.a. skal skylles, desinficeres og lukkes til igen. En simpel rodbehandling tager ikke længere tid end 30-60 minutter, mens mere komplicerede og alvorligere tilfælde kræver måske 90 minutters behandling eller mere. Generelt er der flere forskellige faktorer, der har betydning for, hvor lang tid behandlingen tager som antallet af kanaler, der skal renses, samt typen af tand.


SMERTER EFTER RODBEHANDLING

Du kan opleve let ubehag og smerter, når behandlingen er overstået. Det er helt normalt, og det skyldes, at tandsættet skal hele i et par dage efter rodbehandlingen. Hvis du har behov for at lindre eventuelle smerter, kan almindelig smertestillende medicin holde smerterne nede.

I de første par timer efter rodbehandlingen er det vigtigt, at du ikke indtager mad, da både dit tandkød og din tunge er følelsesløse, hvorfor du risikerer at bide dig selv i tungen eller tandkødet, hvis du spiser. Når der yderligere er gået nogle timer, og bedøvelsen er væk, kan det også være en god idé at spise blødt mad, som er let at tygge.

 

RODBEHANDLING PRIS

Prisen på en rodbehandling her hos Tandlægerne Søborg afhænger bl.a. af hvilken slags tand, der skal have en rodbehandling – samt antallet af rodkanaler, som skal behandles. Rodbehandlinger i kindtænder er f.eks. dyrere end rodbehandlinger i fortænder.

En rodbehandling i en fortand uden fyldninger koster fra 1.735 kr. til 2.250 kr. En rodbehandling i 2 kanaler eksklusiv fyldninger koster fra 1.735 kr. til 3.275 kr.. Rodbehandling i 3 kanaler (kindtand i underkæben) eksklusiv fyldninger koster 3.710 kr. til 4.500 til kr. – og rodbehandling i 4 kanaler (kindtand i underkæben) koster fra 4.750 kr. til 5.750 kr. En cementeret præfabrikeret stift i rodbehandlet tand (inklusiv 2 røntgenbilleder) koster 926 kr.

 

VIGTIGT!

Har du mistanke om rodbetændelse, så kontakt hellere din tandlæge en gang for meget end for lidt. Den kan udvikle sig til at blive livstruende og kan påvirke dit immunforsvar.

SPØRGSMÅL? Har du spørgsmål til rodbehandlinger og rodbetændelse, er du altid velkommen til at kontakte os.