Rodbehandling

Hvad er en rodbehandling?

En rodbehandling behandler betændelse i en tands nerve eller i vævet rundt om tandens rod. Rodbetændelse kan opstå, hvis bakterier trænger ind i tandens nerve. Det er typisk på grund af et dybt cariesangreb, efter et slag på tanden eller ved revner i tanden. Rodbetændelse kan også ses, efter en tand er blevet rodbehandlet, eller man har fået en krone.

 

Hvad er symptomerne på en rodbetændelse?

Rodbetændelse er en lumsk sygdom, da man skønner, at op til 50% af alle danskere går rundt med en uopdaget rodbetændelse. Mange får ingen eller kun få symptomer, men pludselig kan den blusse op og give voldsomme smerter og kræve omgående behandling for ikke at blive livstruende.

 

Symptomer

 • Du får tandpine eller har en tand, som føles øm, når du tygger på den.
 • Tanden føles for høj.
 • Smerter ved kulde eller varme.
 • Spontane pludselige smerter.
 • Vågner om natten med smerter fra tanden.

 

Sådan forebygger du rodbetændelse

 • Generelt ved at gå regelmæssigt til tandlæge, så du undgår dybe huller (caries).
 • Begyndende sprækker i tænderne behandles i tide, før der opstår nervebetændelse.

 

Behandlingsforløbet trin for trin

 1. Behandlingen starter altid med et røntgenbillede samt andre diagnostiske undersøgelser for at påvise, om du har rodbetændelse.
 2. Efter bedøvelse fjernes nerven, og den tomme rodkanal renses for bakterier. Der lægges nu et desinficerende materiale (kalk) i rodkanalerne, som lukkes midlertidigt.
 3. Efter ca. en uge fjernes dette desinficerende materiale, og herefter fyldes den med en tæt rodfyldning, så bakterier ikke kan komme ind. Behandlingen foregår i lokalbedøvelse.
 4. Smerter behandles effektivt med en cocktail af Ibuprofen og Panodil, som udleveres på klinikken.

Rodbehandlingen svækker desværre tanden, og derfor er det som hovedregel nødvendigt at lave en krone for at beskytte tanden mod at knække på sigt.

 

Vigtigt!

Har du mistanke om rodbetændelse, så kontakt hellere din tandlæge en gang for meget end for lidt. Den kan udvikle sig til at blive livstruende og kan påvirke dit immunforsvar.

 

Spørgsmål?

Har du spørgsmål til rodbehandlinger og rodbetændelse, er du altid velkommen til at kontakte os.