Dårlig ånde

Dårlig ånde kan komme fra tænder/tandkød, tungen eller maven.

Sådan forebygger du dårlig ånde

Dårlig ånde – også kendt som halitosis – forebygges ved god mundhygiejne, regelmæssige tandrensninger og daglig børstning af tungen. Af hensyn til maven skal du drikke rigeligt vand, suppleret med små sunde mellemmåltider. Tal med os, hvis du har dårlig ånde, så hjælper vi dig med at få det væk.

Mange får dårlig ånde i løbet af dagen. Det kommer især til udtryk, hvis der går for mange timer mellem hvert måltid, eller hvis du ikke løbende får drukket nok vand. Hvis det er tilfældet, producerer du ikke tilstrækkelig spyt, hvorfor bakterier vokser sig større i munden – og det er bl.a. disse bakterier, der giver dig dårlig ånde.

Får du ikke effektivt fjernet bakterierne og eventuelle madrester, som typisk ophober sig mellem tænderne og på tandkødet, kan det, udover dårlig ånde, resultere i tandkødsbetændelse, caries eller paradentose.

Undgå dårlig ånde med en sund mundhygiejne

For at undgå dårlig ånde – og diverse tandsygdomme – er det vigtigt, at du opretholder en sund tand- og mundhygiejne gennem hele livet. Her er det naturligvis vigtigt, at du børster dine tænder to gange dagligt. Tandbørstningen skal foregå i cirkulære, bløde bevægelser, i ca. to minutters varighed, og du skal selvfølgelig sørge for at børste på alle tændernes overflader.

Efterfølgende skal du supplere med tandtråd eller tandstikker, så du kan fjerne tilbageværende plak og madrester, der typisk befinder sig mellem tænderne eller i tandkødslommer. Derudover er det en god idé at holde tungen ren. For at holde tungen ren, kan du enten anvende tandbørsten eller gøre brug af en såkaldt tungeskraber.

Hvad skyldes dårlig ånde?

Dårlig ånde kan have mange forskellige årsager. Som allerede nævnt kan dårlig ånde skyldes en generel dårlig – eller manglende – tand- og mundhygiejne. Men det kan også skyldes underliggende sygdomme i hals, lunger, næse eller mave, som involverer væv fra andre steder i kroppen end munden. Er der mistanke om en underliggende sygdom, der er årsag til den dårlige ånde, kan vi henvise dig til en speciallæge.

Rygning er en anden væsentlig årsag til dårlig ånde. Rygere danner oftere ildelugtende og svovlholdige gasarter i munden som følge af rygningen, ligesom rygere har større risiko for at udvikle paradentose.

Nogle mad- og drikkevarer gør, at du kortvarigt får en dårlig smag i munden – og dermed også dårlig ånde. Det kan f.eks. være mad med hvidløg, kaffe, alkohol, stærke oste eller lignende. Ønsker du at slippe af med den dårlige ånde, kan du med fordel prøve at undgå de ovennævnte mad- og drikkevarer. Sukkerfrit tyggegummi er desuden et rigtig godt supplement og middel mod dårlig ånde, da det dels hjælper på ånden, ligesom det stimulerer dannelsen af spyt, som har en bakteriebekæmpende funktion.

Er du sulten i længere tid, fremprovokerer det også dårlig ånde. Når du er sulten eller tørstig, producerer du mindre spyt, hvilket kan resultere i svovlholdige lugte fra din mund. Hyppige, sunde måltider vil hjælpe på problemet.

Spørgsmål?

Har du spørgsmål til dårlig ånde, er du altid velkommen til at kontakte os.