Tandkødsbetændelse

Få bugt med din tandkødsbetændelse hos Tandlægerne Søborg

Tandkødsbetændelse er en relativ almindelig lidelse, som de fleste stifter bekendtskab med i løbet af livet. Mange, der er ramt af tandkødsbetændelse, oplever, at deres tandkød bløder i forbindelse med tandbørstning, ligesom tandkødet kan være ømt. Desuden kan din tandkød være hævet, ligesom du kan have en dunkende fornemmelse i tandkødet. Men i modsætning til paradentose kan du med den rigtige børsteteknik og tandhygiejne selv gøre meget for at tandkødsbetændelsen forsvinder igen samt forebygge tandkødsbetændelse. I andre tilfælde kan det være nødvendigt med en behandling, typisk i form af en tandrensning, her hos Tandlægerne Søborg.

Årsager til tandkødsbetændelse

Der kan være flere årsager til, hvorfor tandkødsbetændelse opstår. Oftest skyldes tandkødsbetændelse, at der ophober sig bakterier langs tandkødsranden som følge af dårlig mundhygiejne, fordi bakterier og madrester ikke fjernes ordentligt fra tandoverfladerne.

Men tandkødsbetændelse kan også opstå som følge af en halsbetændelse med streptokok-infektion, hvorfor en behandling med antibiotika er nødvendig. Her kan der komme sår på tandkødet, som kan blive meget hævet og rødt. Tarmsygdommen (Crohns sygdom) kan også udvikle sig og give problemer med tandkødet. I andre sjældne tilfælde kan tandkødsbetændelse også være et af de første tegn på leukæmi.

Nogle gange kan dit tandkød også bløde, selvom du ikke nødvendigvis har tandkødsbetændelse. Det kan f.eks. være, hvis du børster dine tænder for hårdt, eller hvis du kommer til at kradse tandkødet med en tandstik eller lignende.

Behandling af tandkødsbetændelse

Hos Tandlægerne Søborg behandler vi bl.a. tandkødsbetændelse med en grundig tandrensning. Her fjerner vi bl.a. plak omkring tandkødsranden og på alle tændernes overflader, hvorfor årsagen til tandkødsbetændelsen forsvinder. Tandrensningen foretager vi ofte i forbindelse med de regelmæssige tandeftersyn.

Men du kan også gøre meget selv for at forebygge og behandle tandkødsbetændelse. Det er bl.a. vigtigt, at du børster dine tænder grundigt både morgen og aften i minimum 2 minutter pr. tandbørstning. Anvend en soft tandbørste og børst nænsomt dine tænder i cirkulære bevægelser på alle tændernes overflader. En elektrisk tandbørste kan være endnu grundigere, hvis man er blevet oplært i at bruge den korrekt. Derudover anbefaler vi, at du supplerer tandbørstningen med tandtråd og tandstikker, så eventuelle madrester og plak mellem tænderne fjernes. Husk også jævnligt at udskifte din tandbørste..

Det er også værd at bemærke, at personer med nedsat immunforsvar har en øget risiko for at udvikle tandkødsbetændelse.

Tandkødsbetændelse kan udvikle sig til mere alvorlige tandkødssygdomme, herunder paradentose, som kan påvirke knoglestrukturen omkring tænderne, hvis ikke du er omhyggelig med din mundhygiejne – og det resulterer også i dårlig ånde og løse tænder.  Derfor er en ordentlig mundhygiejne samt regelmæssige tandeftersyn afgørende for at forebygge og håndtere tandkødsbetændelse.

Fjerner du ikke løbende belægningerne på dine tænder efter måltider, risikerer du, at der opstår tandkødsbetændelse, som kan brede sig. Bakteriebelægninger, der ikke fjernes, kan yderligere forkalke og blive til tandsten. Udover at du selvfølgelig skal opretholde en god, daglig mundhygiejne, skal du være opmærksom på at

særligt rygere har en øget risiko for at udvikle parodontose i tandkødet, og det er vanskeligere at diagnosticere, fordi der ikke vil være den samme hævelse af tandkødet, som tilfældet er med ikke-rygere. . og at dårligt reguleret diabetes også øger risikoen for tandkøcsbetændelser og paradentose.

Vigtigt med regelmæssige tandeftersyn

For at forebygge tandkødsbetændelse, er det vigtigt med regelmæssige tandeftersyn. Hvor ofte du skal have et tandeftersyn afhænger bl.a. af, om du har mange, få eller ingen vedvarende problemer med dine tænder eller tandkød.

Vi inddeler vores patienter i henhold til trafiklysmodellen, som Sundhedsstyrelsen indførte i 2015, hvorfor du enten kan tilhøre den røde, den gule eller den grønne kategori.

Tilhører du f.eks. den røde kategori, skyldes det, at du har en aktiv sygdom i dine tænder eller tandkød, og er det tilfældet, har du behov for hyppige tandeftersyn. Men hvor ofte du skal have et tandeftersyn afhænger af vores individuelle, faglige vurderinger fra gang til gang.

Tilhører du den gule kategori, er der også en igangværende sygdom til stede i dine tænder eller i dit tandkød. Ikke desto mindre vurderer vi, at du i de fleste af tilfældene selv, og i samarbejde med os, kan rette op på dine tænders og tandkøds sundhedstilstand. Du får typisk to årlige indkaldelser, hvis du tilhører den gule kategori.

Lider du af tandkødsbetændelse, har du netop en aktiv sygdom i dit tandkød, men som du i mange af tilfældene selv, og i samarbejde med os, kan rette op på. Således tilhører du typisk den gule kategori, hvis du er ramt af tandkødsbetændelse. Men får du pludselige blødninger, når du børster dine tænder, anbefaler vi, at du kontakter os, så vi kan fastslå, om det skyldes tandkødsbetændelse, eller en anden mere alvorlig tandsygdom.

Har du ingen aktiv sygdom i dine tænder eller tandkød, som konsekvens af en sund tand- og mundhygiejne, tilhører du den grønne kategori. Som grøn patient bliver du indkaldt til tandeftersyn med 12 til 24 måneders interval.

SPØRGSMÅL

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os på tlf. 39 56 29 62 på alle hverdage. Vi glæder os til at byde dig velkommen i vores klinik.